Walka o wydłużenie terminu przydatności do spożycia jest istotnym zagadnieniem dotyczącym dostawców do sieci handlowych, warto więc podejść do tematu kompleksowo i szukać nowych rozwiązań, poprawiających stan higieniczny produktu na wszystkich jego etapach. Skażenie mikrobiologiczne produktu, jak to wyjaśniono w artykule, jest najłatwiej wykrywalnym przez konsumenta zanieczyszczeniem i warunkuje bardzo złą opinię o producencie i jego produktach, a wycofanie produktu z rynku jest procesem kosztownym i negatywnym dla marki.
Czystość powietrza wydaje się być niedocenionym aspektem, mającym bezpośredni wpływ na skażenie mikrobiologiczne.
Jakie są możliwości poprawy czystości mikrobiologicznej powietrza?
Sterylizacja promieniami UVC jest stosunkowo tanią i łatwą do wprowadzenia w zakładzie metodą utrzymującą powietrze i powierzchnie w halach produkcyjnych na znacznie niższym, stabilniejszym poziomie skażenia mikrobiologicznego. Nie pozostawia żadnych pozostałości jak np. dezynfekcja chemiczna. Działa cały czas, kiedy lampy są włączone i nie powoduje koniecznych przestojów w produkcji.
Gdzie warto zainstalować sterylizację UVC?
W przemyśle mięsnym stosuje się promienniki UVC na przyjęciu produktu, w chłodni surowca do sterylizacji powietrza, na rozbiorze i hali produkcyjnej do sterylizacji taśm transporterów i powietrza, do sterylizacji wody produkcyjnej i opakowań.
W przemyśle mleczarskim promienniki UVC sprawdzają się szczególnie w dojrzewalni serów, w magazynie i pakowalni, gdzie odbywa się to bez strat w zakresie jakości samego produktu, które mogą powstawać w wyniku działania niepożądanych pleśni, drożdży, bakterii i wirusów. Promienie UVC dezaktywują niepożądane mikroorganizmy bez naruszania mikroflory sera.
Typowe miejsca zastosowania promienników UVC do sterylizacji powietrza to również urządzenia do klimatyzacji, chłodnie, kanały powietrzne, agregaty chłodnicze.
W przypadku sterylizacji powierzchni - urządzenia transportowe (taśmociągi), meble i narzędzia robocze.
W przypadku sterylizacji wody – stacje uzdatniania, wymienniki ciepła, urządzenia nawilżające.
Warto też zastosować urządzenia sterylizujące powietrze w miejscach, gdzie powietrze zanieczyszczone (np. szatnia) wchodzi do pomieszczeń produkcyjnych – czyli np. w śluzie. Czystość powietrza i opakowań jest szczególnie ważna w plasterkowniach wędlin i serów, gdzie zaleca się instalowanie promienników sufitowych z wbudowanym wentylatorem, promienników w chłodnicach oraz sterylizujących taśmy transportujące, co znacznie poprawia czystość mikrobiologiczną plasterkowanych produktów.
Na co warto zwrócić uwagę dokonując wyboru urządzeń do sterylizacji UVC?
W decyzji na wprowadzenie sterylizacji UV bardzo istotny jest prawidłowy dobór promienników, ich mocy i wymiarów, parametrów technicznych oraz usytuowania.
Szczególnie warto zwrócić uwagę na czas użytkowania promienników, ponieważ po określonym przez producenta czasie świecenia (od 6000 godzin do 12000 godzin w zależności od producenta) efektywność inaktywacji drobnoustrojów ulega znacznej redukcji.
Ponieważ niska temperatura obniża skuteczność antybakteryjną promienników, to ważne jest zaplanowanie zastosowania specjalnych lamp przeznaczonych do stosowania w obszarach niższej temperatury np. w chłodniach.
Kluczowy jest stopień ochrony (IP) - powyżej 60 oraz w przypadku stosowania lamp w dziale produkcji żywności – dodatkowe zabezpieczenie świetlówek powłokami, co minimalizuje możliwość zanieczyszczenia fizycznego (kawałki szkła w żywności). Zastosowanie tych powłok nie zmniejsza skuteczności emisji UVC.
Czy sterylizacja UVC jest zgodna ze standardami jakości?
Stosowanie promienników UVC do sterylizacji jest zgodne z procedurami systemu HACCP oraz wymaganiami norm BRC i IFS.