piątek, 29 marzec 2024
środa, 12 luty 2014 12:15

Biożywność

Przeczytasz w: 2 - 4 min

Czy polski przemysł rolno-spożywczy jest gotowy na współpracę z nauką na najwyższym poziomie? Według prof. Jarosława Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN (IGHZ) - tak. Potwierdzeniem tego jest m.in. konsorcjum naukowo-przemysłowe, które powstało dla realizacji projektu „Biożywność – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” realizowanego w ramach Strategicznych Programów Badań i Prac Rozwojowych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

 „Projekt ma charakter aplikacyjny. Jego wyniki powinny przyczynić się do wzbogacenia rynku krajowego i europejskiego o innowacyjne, nowe produkty pochodzenia zwierzęcego o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej” – tłumaczy PAP kierujący projektem dyrektor IGHZ. Dodaje, że powinny też zwiększyć konkurencyjność polskiego sektora rolno-spożywczego na światowym rynku żywności. Żywność funkcjonalną będzie można wykorzystać w profilaktyce chorób dietozależnych, a w konsekwencji wpłynąć na poprawę zdrowia społeczeństwa.

Uczeni chcą otrzymać cztery typy innowacyjnych produktów. Są to surowce i produkty o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej m.in. o składniki bioaktywne. Drugi rodzaj to produkty o kontrolowanej alergenności. Trzeci - produkty o obniżonej zawartości soli i substancji dodatkowych np. polifosforanów. Ostatnie produkty typu light będą miały mniej kalorii i tłuszczu. Wyniki projektu Biożywność - mięsne technologiebędą udostępnianie wszystkim zainteresowanym na równych zasadach rynkowych.

Projekt Biożywność jest komplementarny z projektem inwestycyjnym „Bio-centrum – zwierzę, żywność i człowiek”, również koordynowanym przez IGiHZ PAN i finansowanym ze środków POIG. Więcej na ten temat w serwisie Nauka w Polsce. Jak wyjaśniła PAP kierująca projektem dr Emilia Bagnicka, na bazie kupionego sprzętu w Bio-centrum został opracowany m.in. projekt Biożywność, w ramach którego powstają m.in. nowe technologie przetwórstwa mięsa, np. wytwarzania wędlin w taki sposób, żeby nie zawierały zbyt dużo soli i tylu konserwantów, co obecnie. Dla zakładów mleczarskich tworzone są nowe technologie produkcji jogurtów i serów – w tym kozich i owczych.

„Mam nadzieję, że dzięki naszej aparaturze powstaną receptury dla nowych wyrobów, które będą miały cechy żywności funkcjonalnej, czyli po prostu żywności wpływającej korzystnie na zdrowie konsumentów” – ocenia dr Bagnicka. Dodaje, że owych receptur nie będzie trzeba kupować, ponieważ w ramach projektów, które otrzymały dofi nansowanie z PO IG instytuty naukowe udostępniają wyniki swoich prac wszystkim zainteresowanym. Badaczka podkreśliła, że sektor rolno-spożywczy, podobnie jak wiele jednostek naukowo-badawczych w Polsce i zagranicą, potrzebuje wielu analiz i oznaczeń. To z kolei wymaga dostępu do infrastruktury badawczej. Projekt Bio-centrum pozwala tę infrastrukturę rozbudować, czyli wzbogacić instytuty o nowoczesny sprzęt i aparaturę, rozbudować laboratoria, a następnie – połączyć wysiłki dla zaspokajania potrzeb rynku.
Biożywność„Jesteśmy zobowiązani do prowadzenia badań usługowych, ale przez 5 lat po zakończeniu projektu nie możemy na nich zarabiać, może być jedynie pobierana opłata wynikająca z kosztów. Cena takich usług z pewnością będzie korzystna dla klientów, bo niekomercyjna. Jednocześnie akredytowane laboratorium daje osobom korzystającym pewność, że wynik badania jest poprawny” – zaznaczyła dr Banicka. Wyraziła nadzieję, że z usług Bio-centrum będą korzystać firmy paszowe, które będą mogły na nowoczesnych aparatach sprawdzać skład mieszanek, producenci i hodowcy, którzy chcą sprawdzić skład swoich surowców. Od decydentów fi rm zależy, czy chcą korzystać z innowacji i iść w kierunku produkcji zdrowej żywności, czy nie. W skład konsorcjum wspomnianego już dużego projektu Biożywność wchodzi kilka firm produkcyjnych. Zdaniem uczonych, świadczy to o zainteresowaniu producentów wytwarzaniem produktów o właściwościach funkcjonalnych i chęci wyjścia naprzeciw oczekiwaniom części konsumentów. Koordynatorem prac konsorcjum realizującego projekt Biożywność jest Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Partnerami naukowymi projektu są: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu. Rolę partnerów przemysłowych pełnią Zakłady Mięsne „Olewnik-Bis”, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Henryk i Jadwiga Majerowicz, spółka Inter Yeast i „AGRO-DANMIS” Gramowscy Sp. J. oraz związki branżowe: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” i Związek „Polskie Mięso”.


PAP – Nauka w Polsce

Skomentuj

Upewnij się, że zostały wprowadzone wszystkie wymagane informacje oznaczone gwiazdką (*). Kod HTML jest niedozwolony.

Najlepsi dostawcy i producenci maszyn, przypraw, chemii przemysłowej i opakowań zamieszczają swoje reklamy na naszych łamach. Firma WOMAT zajmuje się również kompleksową obsługą medialną i reklamową podmiotów gospodarczych. Zapewniamy wykonanie zlecenia - od projektu do ostatecznej realizacji.

Zapis na newsletter

Zgadzam się na Warunki korzystania

Please publish modules in offcanvas position.