Wydrukuj tę stronę
wtorek, 09 czerwiec 2020 08:32

Różne trendy cenowe na europejskim rynku tuczników. Spodziewane są dalsze impulsy wzrostowe

Przeczytasz w: 1 - 2 min

W krajach Unii Europejskiej ceny żywca wieprzowego w 23 tygodniu miały różne trendy. W Belgii cena wzrosła o 10 centów. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że z powodu ASF w ostatnim okresie ceny w Belgii były na stosunkowo niskim poziomie. Niewielkie wzrosty cenowe zaznaczyły się w Hiszpanii, która wchodzi w okres mniejszej podaży żywca z powodu wyższych temperatur powietrza.

Na niezmienionym poziomie pozostała cena w Niderlandach, Francji, Austrii wskazując na zrównoważony rynek. Spadek o 4 centy zanotowano w Danii – informuje ISN. W dniu 3/06/2020 cena VEZG w Niemczech pozostała bez zmian 1,66 €/kg (wbc).

Zamknięcie dużej ubojni w Niderlandach z powodu koronawirusa było powodem napływu tańszego żywca wieprzowego do Polski. Rośnie również krajowy import taniej wieprzowiny z Danii, Niemiec i Niderlandów wywołując presją na cenę trzody chlewnej na rynku krajowym. W monitorowanych zakładach średnia cena skupu spadła o 10 groszy /kg (wbc).

Z powodu odmrażania sektora gastronomii, restauracji i hoteli, sezonu grillowego oraz rosnącego eksportu do Chin spodziewane są dodatkowe impulsy rynkowe. Jak informuje Reuters, Chiny nie będą importować soi i wieprzowiny z USA. Zanosi się na kolejny zwrot w stosunkach handlowych pomiędzy dwiema największymi gospodarkami świata. Według Genesus, od lutego 2020 r. cena żywca wieprzowego w Chinach spadła o 21%, ale dalej jest to wysoki poziom 30,1 juanów/kg (ok. 16,5 zł/kg) w maju br. Spadek ceny wieprzowiny nastąpił w wyniku częściowej odbudowy pogłowia świń zlikwidowanego w wyniku zakażenia ASF, ograniczonej konsumpcji spowodowanej pandemią COVID-19, rekordowemu wzrostowi importu oraz uwalnianiu rezerw państwowych.

Zatrzymanie importu wieprzowiny z USA na rynek chiński w wyniku działań politycznych władz chińskich sprzyjać będzie wzrostowi dostaw z innych rejonów świata, w tym z Unii Europejskiej. Prawdopodobnie władze chińskie nie będą chciały dopuścić do wzrostu cen wieprzowiny. Jednym z elementów stabilizujących rynek wieprzowiny jest import. Jeżeli konflikt na linii USA-Chiny będzie się przedłużał, to unijni eksporterzy mogą liczyć na rosnące zamówienia, co z kolei przyczyni się do wzrostu ceny żywca wieprzowego w krajach UE.

http://www.kzp-ptch.pl/95-aktualnosci/3797