Wydrukuj tę stronę
czwartek, 02 lipiec 2020 08:41

Drób: Chiny blokują Amerykanów

Przeczytasz w: 1 minutę

Amerykański gigant drobiarski  – Tyson Foods  – otrzymał od chińskich władz czerwone światło  w eksporcie drobiu do Państwa Środka w związku z potwierdzonymi zakażeniami koronawirusa wśród pracowników.  

Chiny podały, że  wstrzymują import z rzeźni należącej do amerykańskiego producenta, w której wykryto COVID  – 19. Zakład  znajduje się w Springdale w Arizonie.  Wszystkie produkty, które mają zostać wysłane lub które dotarły do  portów  zostaną wstrzymane przez urząd celny. Informacje o zawieszeniu przywozu chiński organ celny  podał w dniu 21 czerwca 2020 roku.  Nie jest to pierwszy przypadek chińskich restrykcji  handlowych  z powodu COVID  - 19. W ubiegłym tygodniu Chiny zawiesiły import produktów wieprzowych od  największego niemieckiego przetwórcy Tönnies po wybuchu koronawirusa u pracowników tego zakładu. Podobno Chiny w ostatnim czasie zaostrzyły nadzór nad importowaną żywnością, dopatrując się związku z  nowymi  przypadkami zakażeń w Chinach z hurtowymi rynkami żywności.  Rzekomo Pekin wprowadził procedury  przeprowadzania dodatkowych testów  w kierunku koronawirusa  dla importowanego mięsa, owoców morza i  świeżych produktów. Pojawiły się doniesienia, że w chińskich portach już są pobierane liczne próbki mięsa w celu  wykonania testów.

https://kipdip.org.pl/pl/news/