Holenderski koncern mięsny VION uzyskał pozwolenie na wznowienie eksportu wieprzowiny na chiński rynek. Informacja ta wywołała wzrost cenników koncernu o 3 centy. Przypomnijmy, że licencja eksportowa została cofnięta ze względu na zakażenia koronawirusem części pracowników zakładów mięsnych.
Dania utrzymała ceny z ubiegłego tygodnia – informuje ISN. Ceny w Hiszpanii i Francji nieznacznie spadły. Największe spadki zanotowano we Belgii (-4₵) i Austrii (-8₵) za kilogram (wbc). Belgia, po odcięciu eksportu od chińskiego rynku w 2018 r z powodu przypadków ASF u dzików., stała się znaczącym dostawcą wieprzowiny na rynek niemiecki.
Niemiecki rynek żywca wieprzowiny jest stabilny od dwóch tygodni. Według notowań VEZG cena obecnie wynosi 1,27 €/kk (wbc). Sytuacja jest jednak daleka od oczekiwań producentów świń. Na każdym tuczniku w zależności od regionu niemieccy rolnicy tacą od 6 do 17 euro (AMI). Z powodu utraty chińskiego rynku niemieckie rzeźnie ograniczyły uboje. Duża część wcześniej zaplanowanych dostaw została przełożona na następne tygodnie. Powoli tworzy nadwyżka produkcji żywca, która powiększa presję na cenę tuczników również w Polsce. Na rynku krajowym, pomimo stabilizacji rynku w Niemczech, ceny spadają z tygodnia na tydzień.