Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologicznego, arteriosklerozie, powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie reguluje poziom cytokin zapewniając prawidłową pracę systemu immunologicznego. Kwasy tłuszczowe Omega 3 odgrywają więc nieocenioną wprost rolę w budowaniu mocy układu immunologicznego.
Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:
• mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),
• poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
• zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,
• łagodzą zaburzenia ukrwienia,
• pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),
• zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
• zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,
• pomagają zapobiegać zawałom serca,
• stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,
• przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
• sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,
• obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
• obniżają ryzyko choroby nowotworowej,
• redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),
• chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
• ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
• są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,
• łagodzą bóle reumatyczne,
• pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia,
• wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in.schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki).
Według ekspertów medycyny, każda dorosła osoba powinna spożywać dziennie minimum 1 gram kwasów z grupy Omega-3. Polacy jedzą znikomą ilość ryb morskich, a tym samym praktycznie żadną ilość kwasów Omega-3. Dlatego trzeba umożliwić społeczeństwu alternatywę uzupełniania diety w produkty zawierające w sobie kwasy Omega-3.
Prebiotyk – błonnik inulina (węglowodan naturalny wspierający życie)Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego . Badania naukowe dowiodły również, że dieta bogata w błonnik przyczynia się do:
• przyspieszenia perystaltyki jelit (wypełnia jelita, pobudza ich ruchy i przyspiesza pasaż treści przez przewód pokarmowy zapobiegając zaparciom - lignina, celuloza);
• rozwoju korzystnych bakterii jelitowych;
• wspomagają trawienie i wchłanianie
• wzmacniają układ odpornościowy jelit
• mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów;
• spowolnienia rozkładu węglowodanów;
• spadku stężenia glukozy we krwi;
• zmniejszenia uczucie głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza);
• pomaga w walce z otyłością
• usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich;
• eliminują bakterie gnilne,
• pozytywne działanie w profilaktyce i leczeniu cukrzycy,
• neutralizują zwiększone obciążenie fizyczne i psychiczne
• chroni przed chorobomi żył kończyn dolnych, uchyłkowatości jelit, nowotworom jelita grubego.
Spożywanie Omega 3 i Inuliny jest rekomendowane przez wiele organizacji medycznych.
Szynka z kurcząt + Omega 3 i Polędwica drobiowa + Błonnik
Specjalnie opracowana linia produktów dostosowana do potrzeb dietetycznego, zdrowego żywienia. Produkty te cechuje niska zawartość tłuszczu i cholesterolu. Są to delikatne wędliny wyprodukowane z najwyższej jakości fileta z piersi kurcząt zawierające dodatek w postaci Omega 3 lub Błonnika. Spożywanie Omega 3 i Błonnika jest rekomendowane przez wiele organizacji medycznych.
Omega 3 (EPA i DHA) są nazywane tłuszczami życia, które wspierają i regulują układ sercowo-naczyniowy, działają pozytywnie na krążenie krwi, stabilizują rytm serca, utrzymują dobrą formę umysłową oraz obniżają ryzyko choroby nowotworowej.
Prebiotyk – błonnik (Inulina) czyli węglowodan naturalny wspierający życie utrzymuje właściwą mikroflorę jelit, wspomaga trawienie i wchłanianie, wzmacnia układ odpornościowy jelit, pomaga w walce z otyłością oraz neutralizuje obciążenia fizyczne i psychiczne.
Tomasz Tuliński