Wydrukuj tę stronę
czwartek, 04 marzec 2021 13:35

Polskie termoolejowe piece piekarskie

Przeczytasz w: 1 - 2 min

Termosystem - technologia przyszłości

Olej termalny, będący medium grzewczym, zapewnia szybką cyrkulację i jest szybko rozprowadzany w panelach grzewczych pieca. Technologia gwarantuje zawsze równomierny rozkład temperatur na komorach, ponieważ olej jest nieustannie tłoczony przez pompę z kotła grzewczego do pieca. Poprzez panel następuje lekkie podgrzewanie, które zapewnia kruchość i lekkość wypiekanego ciasta bez jego przypiekania.

Proces wypieku przy zastosowaniu pieców termoolejowych, funkcjonujących na zasadzie centralnego ogrzewania, jest najlepszy i najmniej kosztowny. Kocioł

grzewczy może być ustawiony w piwnicy, magazynie czy garażu, po prostu tam gdzie jest miejsce (w odległości do 20 metrów od pieca) i może mieć zainstalowany palnik na gaz ziemny, olej grzewczy bądź pellet.

Badania przeprowadzone na piecach pokładowych termoolejowych termo system 27 m2, przy ustawionej temperaturze wypieku 2500C i obsadzie pieca 216 kg ciasta (432 bochenki 500 g) wykazały, że temperatura w kominie podczas pracy palnika wynosiła 2600C, a średnia temperatura wyniosła 1950C.

Dodatkową przewagą technologii termoolejowej jest fakt możliwości zestawienia kilku pieców z jednym kotłem. Gdzie znajdują się oszczędności – zaraz postaram się wyjaśnić.

Szybkie rozgrzewanie pieca i wolne studzenie

Systemy termoolejowe produkowane przez firmę IBIS charakteryzują się szybkim czasem gotowości do pracy. Z badań przeprowadzonych na piecach zainstalowanych w piekarniach stwierdziliśmy, że czas rozgrzewania od temp. 250C do 2500C pieca 27 m2 odbyło się w czasie nieprzekraczającym 23 min.

Zalety specjalnego oleju termalnego pozwalają na akumulację dużej ilości energii, która wykorzystywana jest do wypieku. Ta cecha wpływa również na to, że piec termoolejowy po zakończonym wypieku bardzo powoli traci swą temperaturę. Spadek temperatury na wyłączonym piecu wynosi 100C na godzinę postoju. Dopiero 10-cio godzinny postój pieca powoduje spadek 1000C.

IMG 20180703 202949

Podwójny obieg niesie za sobą same zalety – system MONO-DUO

Pokładowy piec termoolejowy może zostać zbudowany na zasadzie systemu podwójnego obiegu. To znaczy w piecu tym można zamontować tzw. 2 niezależne systemy paneli grzewczych, które będą niezależnie od siebie podgrzewały poszczególne pokłady pieca. Piec sześciokomorowy można podzielić na dwa segmenty, po 3 pokłady. Takie rozwiązanie umożliwia jednoczesny wypiek w dwóch różnych temperaturach, których różnica może wynosić nawet 1000C. Dodatkowo piec może pracować z wyłączeniem górnego segmentu, co finalnie przekłada się na dodatkowe oszczędności energii.

W trybie MONO żądana temperatura jest jednakowa dla wszystkich komór – stosowany wówczas, gdy zachodzi potrzeba wypieków tego samego asortymentu wg tej samej receptury.

IBIS reklama1

 

 

 

 

IBIS

ul. Jana Pawła II

90-200 Szubin

+4852 391 02 00

www.ibis.net.pl