Tym samym jego rozwiązanie stało się jeszcze pilniejsze. Oprócz widocznych zanieczyszczeń pochodzących z plastikowych opakowań, takich jak torby i butelki, w centrum uwagi znalazły się również formy mniej widoczne - cząsteczki mikroplastiku. Badania nad zanieczyszczeniem mikroplastikiem produktów żywnościowych i jego wpływem na bezpieczeństwo żywności u ludzi są dziedziną w fazie rozwoju, stąd też jest jeszcze wiele niewiadomych. Jednakże wniknięcie mikroplastiku do organizmu człowieka może stanowić zagrożenie. W przemyśle spożywczym należy więc unikać stosowania części z tworzyw sztucznych, które ulegają zużyciu, w strefie kontaktu z żywnością.
Mikroplastiki to maleńkie kawałki tworzyw sztucznych, które różnią się znacznie między sobą, mimo że są bardzo małych rozmiarów. Najmniejsze części nie są widoczne gołym okiem. W ich skład może wchodzić dowolny rodzaj tworzywa sztucznego, jak polietylen (PE), bursztynian polibutylenu (PBS) lub polichlorek winylu (PVC). Mogą mieć także różne kształty, kolory, rozmiary i gęstości.
Małe kawałki plastiku można podzielić na mikroplastiki pierwotne i wtórne, w zależności od tego, skąd pochodzą, zanim znajdą się w przyrodzie. Mikroplastiki pierwotne, pochodzące z produktów kosmetycznych i innych gałęzi przemysłu, są maleńkie już w momencie wyrzucania na śmietnik. Mikroplastiki wtórne pochodzą z większych kawałków tworzyw sztucznych, takich jak torby, butelki i sieci rybackie, które są wyrzucane i poddawane działaniu czynników atmosferycznych, a następnie rozpadają się na mikro- i nano-plastiki. Mikroplastiki wtórne stanowią większość mikroplastików znajdujących się w oceanach, połykanych przez zwierzęta morskie.
Samonośny tunel spiralny do mrożenia Frigoscandia GYRoCOMPACT zużywa tylko 2% listew ścieralnych w porównaniu do ich ilości w konwencjonalnych tunelach spiralnych.
Mikroplastiki mogą również przenosić chemikalia
Mikroplastiki mogą pełnić rolę nośników zanieczyszczeń środowiska i innych substancji chemicznych dodawanych podczas produkcji. Substancje chemiczne, takie jak styren, metale toksyczne, ftalany i bisfenol A, mogą być wchłaniane na powierzchni mikroplastików i pełnić rolę "substratów". Te zanieczyszczenia i dodatki mogą być przenoszone z połkniętych mikroplastików do tkanek zwierzęcych i powodować upośledzenie najważniejszych funkcji organizmu.
Producenci branży spożywczej i napojów potrzebują dokładnych i odpowiednich narzędzi oraz metodologii, aby zrozumieć skalę zanieczyszczenia mikroplastikiem, aby zmniejszyć narażenie konsumentów. Przyjęcie proaktywnej postawy wobec mikroplastiku jest również pozytywnym krokiem z punktu widzenia reputacji marki.
Minimalizowanie ryzyka związanego z mikroplastikami w przetwórstwie żywności
Mikroplastik może również pochodzić z elementów urządzenia, używanego do produkcji żywności. Stosowanie tworzyw sztucznych w częściach ruchomych w sekcjach, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, zwiększa ryzyko zanieczyszczenia. Ponieważ części są narażone na zużycie, mogą generować mikroplastik bezpośrednio w strefie żywności 1.
Na przykład w konwencjonalnych tunelach spiralnych do mrożenia, stosuje się plastikowe prowadnice ścieralne, aby uzyskać zadowalające tarcie. Gdy taśma przesuwa się wzdłuż bębna po prowadnicach pokrytych tworzywem sztucznym, w wyniku tarcia dochodzi do zużycia tworzywa sztucznego i uwolnienia małych mikroskopijnych części. Typowe dopuszczalne zużycie prowadnic wynosi 1-2 mm w ciągu 20 000-30 000 godzin pracy. Konwencjonalny 35-poziomowy tunel spiralny o szerokości taśmy 700 mm ma łączną Całkowita powierzchnia z dla grubości 14 mm wynosi 18 dm2 powierzchni ścieralnej. Daje to całkowitą objętość zużytego tworzywa sztucznego (zużycie 1,5 mm) równą 27 litrom mikroplastiku, nie licząc zużywających się prowadnic w bębnie środkowym.
Poza oczywistym zagrożeniem, mikroplastik może być także nośnikiem substancji chemicznych. Oznacza to, że przetwarzane składniki również mogą zostać zanieczyszczone olejem z maszyny i tworzyć czarne plamy na żywności. Mając to na uwadze, firma JBT zaprojektowała tunel spiralny do mrożenia Frigoscandia GYRoCOMPACT® z samonośną taśmą z taśmą ze stali nierdzewnej. Ta wyjątkowa konstrukcja nie zawiera żadnych plastikowych elementów w strefie żywności, które mogłyby generować mikroplastik.
Urządzenie GYRoCOMPACT ma 25 metrów prowadnicy zużywalnej, co stanowi zaledwie 2% w porównaniu z 1 250 m prowadnicy zużywalnej w konwencjonalnym tunelu spiralnym do mrożenia. Dzięki jedynej w branży samonośnej, w pełni zmywalnej strefie mrożenia, łatwemu dostępowi do całej obudowy i do parownika, który można wyjątkowo łatwo wyczyścić, urządzenie to zapewnia najwyższą jakość w zakresie higieny produktów.
Ilość metrów plastikowych prowadnic w tunelu spiralnym z 35 poziomami i taśmą 700mm
Tunel spiralny do mrożenia Konwencjonalny tunel spiralny
Frigoscandia GYRoCOMPACT 70
W JBT wiemy, że konstrukcja urządzeń do przetwórstwa ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywności. Dlatego też zawsze projektujemy tak, aby ograniczyć do minimum wszystkie zbędne powierzchnie i użyć jak najmniejszej ilości materiału, aby uniknąć miejsc, gdzie może gromadzić się brud. Nazywamy to Higieną przez Projekt i ma to kluczowe znaczenie w strefie 1, gdzie urządzenie ma bezpośredni kontakt fizyczny z produktami. W naszym zespole mamy też specjalistów, którzy nieustannie pracują nad ograniczaniem wykorzystania niepożądanych materiałów, w tym tworzyw sztucznych, przy produkcji żywności.
Źródła:
- Microplastic Contamination of the Food Supply Chain Food Safety Magazine
https://www.food-safety.com/articles/6053-microplastic-contamination-of-the-food-supply-chain - Microplastics in food and water – are they harmful to human health? The European Food Information Council (EUFIC)
https://www.eufic.org/en/food-safety/article/microplastics-in-food-and-water-are-they-harmful-to-human-health