Wysoki poziom strat i marnotrawstwa żywności, stanowi aktualny i bardzo ważny problem globalny, a straty żywności, poza negatywnym wpływem na bezpieczeństwo żywnościowe świata, oznaczają również marnowanie zasobów, takich jak woda, energia oraz inne zasoby środowiska naturalnego, [2] a jednocześnie przez możliwe odzyskanie stanowić mogą źródło potencjalnych surowców do wykorzystania na cele społeczne [6]. Generowanie znaczących ilości odpadów żywnościowych jest zwykle przejawem funkcjonowania społeczeństw opartych na niezrównoważonej konsumpcji i wymaga pilnej zmiany, jako działanie niespójne z wdrażaną obecnie polityką klimatyczną i środowiskową w ramach Europejskiego Zielonego Ładu [5, 12]. Zjawiska te w całej rozciągłości odnoszą się do nieracjonalnych działań w sektorze mięsnym, dlatego będą przedmiotem uwagi w tym opracowaniu problemowym.
Straty i marnotrawienie surowców i produktów mięsnych stanowią stały problem gospodarowania w sektorze mięsnym, a także nowe, wyjątkowo aktualne wyzwanie w całym łańcuchu mięsnym, ale jak się okazuje istotny wpływ na ich poziom mają też zakłady przetwórstwa mięsnego [10] . Wyniki ostatnich badań problemu w ramach Projektu PROM wskazują, że w fazie przetwórstwa mięsnego zostało zidentyfikowanych prawie 5% strat (w odniesieniu do masy surowców mięsnych przyjętych do przetwórstwa), co oznacza, że branża mięsna (poza przetwórstwem owocowo-warzywnym, gdzie oszacowano 6% strat) generuje najwyższy poziom strat w przetwórstwie spożywczym w Polsce [ 14 ].
W tej sytuacji należy podjąć analizę przyczyn tego zjawiska, określenie skali i miejsca strat w procesach produkcyjnych oraz określić niezbędne działania na etapie przetwórstwa mięsnego, z uwagi na konsekwencje ekonomiczne, środowiskowe i gospodarki energią prowadzonych procesów przetwórczych [16]. Należy zwłaszcza poszukiwać rozwiązań w szeroko pojętym procesie zarządzania w odniesieniu do eksploatacji maszyn i urządzeń przetwórstwa [13] oraz na wszystkich etapach organizacji produkcji w tych zakładach, począwszy od odbioru surowca do przygotowania produktów do procesów dystrybucji i zbytu [11]. Niezbędne jest dążenie do zminimalizowania poziomu strat, aby zapewnić potencjalne korzyści z ich ograniczenia we wszystkich obszarach procesu gospodarowania surowcem w zakładach mięsnych [11].
Przyczyny powstawania strat i marnowania żywności w zakładzie przetwórstwa mięsnego mogą być różne, co wymaga odrębnej analizy tych zjawisk z punktu widzenia prowadzonych procesów gospodarowania oraz zarządzania. Każdy z etapów w procesie produkcji i gospodarowania w zakładzie, właściwie wykonywany może pozytywnie oddziaływać na ograniczenie strat w prowadzonych procesach: pozyskiwania, transportu, przetwórstwa, magazynowania czy dystrybucji [11]. Zapobieganie stratom jest zdecydowanie bardziej korzystne pod każdym względem niż działania następcze, nawet jeśli prowadzą one do odzyskiwania i wykorzystania produktów mięsnych [1, 3].
W trudnych obecnie realiach ograniczeń i wysokich kosztów (energii, surowców, środowiska) odpowiednie zarządzanie procesami produkcyjnymi i technologicznymi w przetwórstwie mięsnym, poprzez podjęcie niezbędnych działaniach organizacyjno-technologicznych, prowadzących do minimalizacji strat [12,8] pozwoli uniknąć zbędnych kosztów produkcji i oznacza działanie w kierunku aktywnej ochrony środowiska oraz przyjęcia strategii społecznej odpowiedzialności biznesu [3,16].
Podstawowym celem podjętych ocen procesu powstawania strat w przetwórstwie mięsnym będzie określenie możliwości ich ograniczania w procesach technologicznych, logistycznych, magazynowania oraz eksploatacji maszyn i urządzeń. Oznacza to potrzebę określenia miejsc i przyczyn powstawania strat i marnotrawstwa surowców, półproduktów i produktów mięsnych w poszczególnych procesach z wykorzystaniem analizy systemowej procesów i operacji oraz z punktu widzenia metodologii zarządzania ryzkiem i zarządzania produktem.
Miejsca powstawania strat w zakładach przetwórstwa mięsnego
Straty i marnotrawstwo żywności powstaje w całym łańcuchu żywnościowym (określanym też jako łańcuch dostaw żywności - food supply chain), [1,7] ale strategiczne miejsce zajmuje zakład przetwórstwa, ulokowany w środku tego łańcucha, a realizowane w nim procesy technologiczne, eksploatacji maszyn i urządzeń i procesy magazynowania mają duże znaczenie dla ograniczenia strat, także dla kolejnych ogniw tego łańcucha, z uwagi na nadanie odpowiednich cech towarowych produktom.
Zakład przetwórstwa mięsnego realizuje swoje zadania w kolejnych etapach cyklu gospodarowania (surowcami, półproduktami i produktami) począwszy od pozyskania i przechowywania surowców, przez ich przetwórstwo w procesach technologicznych, w tym pakowania produktów, a następnie magazynowania i logistyki zbytu (rys.1). Ważną rolę odgrywa też przygotowanie i planowanie tych działań oraz organizacja i zarządzanie procesami.[8,11] Straty powstają w większości tych etapów. Przy odpowiednim zarządzaniu, możliwe jest odzyskiwanie półproduktów lub produktów, a niewłaściwe prowadzenie procesów oznacza powstanie odpadów, które obciążają środowisko naturalne i oznaczają koszty obniżające wynik finansowy[ 5,8,12].
Rys.1: cykl gospodarowania w zakładzie przetwórstwa mięsnego a miejsca powstawania strat
Analizując operacje tego cyklu (rys.1.) pod kątem oceny powstawania i ograniczania strat, należy odnieść się do wszystkich operacji zarządzanych przez zakład [11], a obejmujących: zakup, odbiór, sortowanie i przechowywanie surowców w zakładach przetwórczych, obróbki wstępnej i poszczególnych procesów technologicznych oraz pakowania i przechowywania produktów, które z kolei będą przedmiotem transportu do sfery handlu przez własne samochody lub odbioru przez handel.
Zakłady przetwórstwa mięsnego, jeśli prowadzą operacje i procesy technologiczne w sposób właściwy, uzyskują poziom jakości i bezpieczeństwa, niezbędny dla trwałości wytwarzanych produktów. Działania te obejmują zachowanie zasad dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (lub łącznie procedur HACCP), [4,9] począwszy od przyjęcia surowców i materiałów w magazynach zakładowych do działań z produktami przeznaczonymi do sprzedaży w magazynach ekspedycyjnych, a niekiedy także w procesach dystrybucji do odbiorców rynkowych - hurtowni, sklepów detalicznych i gastronomii.
Przyczyny i źródła strat w przetwórstwie mięsnym a ryzyko ich powstania
Przyczyny i źródła strat w procesach przetwórstwa mięsnego można zidentyfikować biorąc pod uwagę podstawowe czynniki produkcji, a mianowicie: surowce i materiały, maszyny i urządzenia, kadry (personel), a także podstawowe procesy, takie jak technologia i metody produkcji, oraz zarządzanie (rys.2.). Do analizy tych zjawisk wykorzystano diagram Ishikawy [13], a opracowanym modelu przyjęto pięć podstawowych determinant warunkujących straty i marnotrawstwo w zakładach i procesach przetwórstwa mięsnego. Trzeba jednak pamiętać, że największą skuteczność w działaniach ograniczających straty można uzyskać, wówczas gdy podejmowane działania obejmą wszystkie wymienione obszary zagrożeń w sposób zintegrowany i będą podejmowane łącznie w spójnym systemie.
Występowanie ryzyka w procesach i operacjach technologicznych oraz przy eksploatacji urządzeń, na tle specyficznych właściwości surowców i produktów mięsnych, to główne przyczyny powstawanie strat [4]. Ryzyko oznacza w tym przypadku „niebezpieczeństwo zaistnienia negatywnych skutków dla procesów oraz dotkliwość takich skutków w następstwie zagrożenia” [3], a metodę ułatwiającą jego ograniczenie stanowi analiza ryzyka [9] .
Ryzyko powstawania strat w przetwórstwie mięsnym może występować w procesach technologicznych [15], w których następuje przekształcanie i utrwalanie surowce na produkty (z uwagi na niedoskonałości urządzeń oraz niewłaściwej ich eksploatacji), wskutek nieodpowiedniego prowadzenia operacji technologicznych, czy też przy niewłaściwym postępowaniu pracowników lub braku nadzoru zarządzających [. Źródłem ryzyka są także same produkty mięsne z uwagi na ich specyficzne właściwości i cechy towaroznawcze (nietrwałość, podatność na oddziaływanie otoczenia czy drobnoustrojów). [4 ]
Główne przyczyny strat w przetwórstwie mięsnym mają swoje źródła w:
(1) nieefektywności procesów technologicznych i technice produkcji, jak: nieodpowiednie pakowanie, niewłaściwe obchodzenie się i przechowywanie surowców/półproduktów, niedokładności i wady operacji przetwarzania i przechowywania, niewłaściwa eksploatacja maszyn i urządzeń, a nawet niewłaściwe etykietowanie produktów;
(2) problemach i niedoskonałościach zarządzania i logistyki, takich jak: nieodpowiednie prognozowanie popytu, nadprodukcja i nieodpowiednie zarządzanie zapasami, niepotrzebne przemieszczanie produktów wewnątrz zakładu i nieodpowiednie warunki transportu;
(3) wymaganiach jakościowych i potrzebach zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości produktów żywnościowych, co wyraża się w rygorach opakowania i oznakowania oraz zapewnienia jakości ,wobec powstających zagrożeniach z tytułu zanieczyszczeń i chorób.
Źródło: opracowanie własne
Jeżeli działania ograniczające straty zostaną dostrzeżone i wykonane w zakładzie, to wówczas istnieje możliwość odzyskiwania surowców czy produktów mięsnych z przeznaczeniem na cele społecznie użyteczne np. na żywienie osób o niskich dochodach lub wykluczonych społecznie oraz w postaci produktów, oferowanych poza rynkiem w procesie redystrybucji.[3,12] Przy braku działań odzyskiwania półproduktów lub produktów nadających się na wykorzystanie i cele społeczne pozostają produkty, które stanowią odpady i wymagają utylizacji, a lokowane na wysypiskach, obciążają środowisko naturalne [6,8,16] i w konsekwencji klimat (rys.1)
Dostosowanie techniki produkcji oraz odpowiednia eksploatacja i niezawodność urządzeń a możliwości ograniczania strat
Przedsiębiorstwo przetwórstwa mięsnego, aby zapewnić odpowiednią jakość wykonywania operacji technologicznych i pomocniczych ( a tym samym ograniczać ryzyko powstawania strat), powinno dysponować odpowiednimi zasobami rzeczowymi do prowadzenia procesów produkcyjnych [15], w tym wyposażeniem, właściwym do wykonywanych procesów,. W podejmowaniu działań zapobiegających powstawaniu strat, należy też uwzględnić właściwą eksploatację oraz niezawodność tych maszyn i urządzeń. [13]. Występujące coraz częściej, szczególnie w okresie letnim przerwy w dostawach mediów (prądu i wody), szczególnie uciążliwe w odniesieniu do sezonowych procesów przetwórstwa, zwiększają w znacznym stopniu ryzyko powstawania strat [10]
Dla niezawodności procesów produkcyjnych i zmniejszenia ryzyka strat (surowców, produktów) w tych procesach niezwykle istotny jest stan techniczny maszyn i urządzeń, często powiązany z ich wiekiem. Wszelkie przestoje i awarie urządzeń wiążą się ze stratami surowców, półproduktów czy wyrobów gotowych. Szczególnie duże straty występują w ciągłych instalacjach, które w momencie awarii wymagają czyszczenia i mycia, co oznacza konieczność utylizacji tych produktów w zakładowych oczyszczalniach ścieków [16]. Można temu zapobiegać poprzez okresowe kontrole urządzeń i instalacji oraz systematycznie prowadzony przegląd i konserwację, a działania te powinny być częścią każdego systemu zarządzania przedsiębiorstwem i zarządzania stratami [7,13].
Istotną przyczyną strat w produkcji wyrobów mięsnych mogą być problemy techniczne występujące na liniach technologicznych, na skutek których powstałe produkty mogą zostać zniekształcone i/lub uszkodzone, a tym samym tracą wartość handlową i nie nadają się do obrotu mimo zachowania wartości towarowej [13]. Pewien procent tych strat również jest nieunikniony zwłaszcza na początkowych i końcowych etapach produkcji danej partii. Jednak zastosowanie systemów wczesnego ostrzegania o błędach powstałych wzdłuż ciągu technologicznego oraz zagwarantowanie odpowiednio częstych przeglądów technicznych linii produkcyjnych, może ograniczyć poziom strat surowcowych i przynieść znaczne oszczędności finansowe dla zakładu przetwórstwa mięsnego.
Dr Karol Krajewski- Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Wykorzystana literatura
- 1. Bernstad, A., Andersson, T. (2015). Food waste minimization from a life-cycle perspective. Journal of Environmental Management, 147, 219–226
- 2. Bilska, B., Wrzosek, M., Krajewski, K. Kołożyn-Krajewska, D. (2015). Zrównoważony rozwój sektora żywnościowego a ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności. Journal of Agribusiness and Rural Development, 2(36), 171–179.
- 3. Bilska B., Wrzosek M., Kołożyn- Krajewska D., Krajewski K., (2016) Risk of food losses and potential of food recovery for social purposes. Waste Management nr 52, s.269-277,
- 4. Bilska, B., Tomaszewska, M., Kołożyn-Krajewska, D. (2020). Ryzyko strat żywności w zakładach przetwórstwa mięsnego. Gospodarka Mięsna, 4, 18–21
- 5. Bilska B., Krajewski K., (2022) Implikacje ekonomiczne strat i marnotrawstwa żywności w: Kołożyn-Krajewska D., Bilska B., Tomaszewska M., (redakcja); Straty i marnotrawstwo żywności – Fakty, Polityka, Etyka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2022 s. 63-75
- 6. Cattaneo A., Federighi G., Sara Vaz S., (2021) The environmental impact of reducing food loss and waste: A critical assessment Food Policy 98 (2021) 101890
- 7. Corrado, S., Sala, S. (2018). Food waste accounting along food supply chains: state of the art and outlook. Waste Management, 79, 120–131.
- 8. Djekic I., Tomasevic I. (2016). Environmental impacts of the meat chain–Current status and future perspectives. Trends in Food Science & Technology, 54, 94-102.
- 9. Kołożyn- Krajewska D., Wrzosek M., Bilska B., Krajewski K. (2014), Ryzyko powstawania strat i marnotrawstwa żywności a możliwość ich ograniczenia. W: Praca zbiorowa, Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, Wydawnictwo PTTŻ, Kraków , s. 5-16
- 10. Kowalski, Z., Krupa-Żuczek, K. (2007). A model of the meat waste management. Polish Journal of Chemical Technology, 9(4), 91-97.
- 11. Krajewski K., Świątkowska M., Łaba S., Szczepański K., (2018). Losses and waste in meat supply chain, a the needs of product management and market communication. Proceedings of the SUM2018 / 4TH SYMPOSIUM ON URBAN MINING AND CIRCULAR ECONOMY /21-23 MAY 2018 / BERGAMO, ITALY, https://www.urbanmining.it/.
- 12. Krajewski K., Kołożyn-Krajewska D., Bilska B., (2022) Koszty (straty) społeczne marnowania żywności w: Kołożyn-Krajewska D., Bilska B., Tomaszewska M., (redakcja); Straty i marnotrawstwo żywności – Fakty, Polityka, Etyka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2022 s. 115-129
- 13. Krajewski K., (2023) Ograniczanie strat i marnotrawstwa w zakładach przetwórstwa w: Wojdalski J., Dróżdż B (red) Eksploatacja urządzeń w przemyśle rolno-spożywczym. Wybrane zagadnienia SGGW, Warszawa 2023, s. 258-273
- 14. Łaba S., Łaba R., Szczepański K., Niedek M., Krajewski K., (2021) Marnowanie żywności w początkowych ogniwach łańcucha żywnościowego - wyniki badań projektu PROM. Konferencja naukowa „Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności – wyzwaniem najbliższych lat„ IOŚ Warszawa 17 czerwca 2021 r. Materiały Konferencji Wyd. IOŚ-PIB, Warszawa 2021 s. 515.
- 15. Olszewski T. (2010) Technologia przetwórstwa mięsa, Wyd. WNT, Warszawa , s. 27-4316.
- 16. Wojdalski J., Niżnikowski R., Dróżdż B. (2023) Energetyczne i środowiskowe aspekty pracy zakładu przemysłu mięsnego. Mięsne Technologie, nr 4/2023