STOWARZYSZENIE NAUKOWO – TECHNICZNE
„ENERGIA I ŚRODOWISKO W MLECZARSTWIE”
zaprasza na
XXXXII KONFERENCJĘ NAUKOWO-TECHNICZNĄ
nt. ZRÓWNOWAŻONE ZARZĄDZANIE ENERGIĄ I ŚRODOWISKIEM
W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
w terminie 18 – 21 września 2023 r.
Hotel Krasicki**** w Lidzbarku Warmińskim
Patronat Honorowy
J.M. Rektor UWM - dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM
Patronat Naukowy
Wydział Nauk Ekonomicznych i Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
GOSPODARZE REGIONALNI:
PATRONAT MEDIALNY:
KOMUNIKAT 1
Zgodnie z wieloletnią już tradycją, Stowarzyszenie Naukowo – Techniczne „Energia i Środowisko w Mleczarstwie” organizuje w dniach 18 – 21 września 2023 roku w Lidzbarku Warmińskim, Hotelu Krasicki**** Konferencję Naukowo-Techniczną nt. „Zrównoważone zarządzanie energią i środowiskiem
w przemyśle spożywczym”.
Rozszerzony w tym roku zakres tematyczny konferencji wynika z faktu, że aktualnie przedsiębiorcy przemysłu spożywczego, bardziej niż kiedykolwiek, podążają drogą transformacji w kierunku spełniania wymagań strategii zrównoważonego rozwoju, w tym polityki energetycznej i klimatycznej. Strategie te są koniecznością, ale również szansą dla przedsiębiorstw do inwestowania w nowe technologie. W praktyce jednak okazuje się, że osiągnięcie równowagi między wynikami finansowymi organizacji a wpływem jej działalności na otoczenie, przy jednoczesnej redukcji negatywnego wpływu działalności firmy na środowisko naturalne, nie jest takie proste w realizacji. W związku z tym celem konferencji będzie wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką zrównoważonego gospodarowania energią i środowiskiem w produkcji żywności. Prezentowane przez firmy korzyści możliwych do zastosowania nowych rozwiązań technologicznych i technicznych ułatwią realizację strategii „Zrównoważonego Rozwoju” i „Europejskiego Zielonego Ładu” przez polski przemysł spożywczy, w tym głównie branżę mleczarską.
Obrady konferencji nadal będą koncentrować się wokół hasła prof. Janusza Budnego „… łączyć tych, którzy potrzebują z tymi, którzy potrafią …” dlatego w tym roku, merytoryczna jej część odbywać się będzie w trzech sesjach: 1. referaty naukowe, 2. panel dyskusyjny oraz 3. prezentacje przyjaznych dla środowiska i energooszczędnych rozwiązań technicznych przeznaczonych dla sektora produkcji żywności.
Z wdrożonymi oraz oferowanymi nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi na rzecz zrównoważonego gospodarowania energią i środowiskiem, uczestnicy konferencji będą mogli zapoznać się w drugim dniu konferencji u tegorocznych Gospodarzy Regionalnych: w Zakładzie Mleczarskim w Lidzbarku Warmińskim, który jest największym i najdynamiczniej rozwijającym się zakładem w Grupie POLMLEK oraz w firmie ZAMER Pana Zdzisława Żuromskiego, specjalizującej się w instalacjach i produkcji urządzeń energetycznych już od 1988 r.
Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, w tym mleczarskich, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych problematyką zrównoważonego zarządzaniem energią
i środowiskiem.
Prezes Stowarzyszenia
Prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica
Przewodnicząca Konferencji
Dr hab. inż. Katarzyna Banach, prof. UWM
Rada Programowa
Przewodnicząca Konferencji
Dr hab. inż. Katarzyna Banach, prof. UWM
Prof. dr hab. inż. Janusz Budny, przewodniczący w latach 1982-2016
Członkowie komitetu organizacyjnego:
Mgr inż. Marcin Witulski - Prezes Polmlek sp. z o.o.
Mgr inż. Zdzisław Żuromski – Prezes firmy ZAMER
Sekretariat konferencji: Anida Micińska, tel. 698 663 828, e–mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Przewodnicząca konferencji: Katarzyna Banach, tel. 664 012 308
W ramach uczestnictwa w konferencji proponujemy:
- - udział przedstawicieli nauki i firm w obradach i panelu dyskusyjnym,
- - prezentację referatów naukowych,
- - prezentację referatów /oferty firm/ dotyczących rozwiązania organizacyjnego, technicznego lub technologicznego, związanego z zrównoważonym zarządzaniem energią i środowiskiem.
- - prezentowanie oferty Firmy przy stoisku /w lobby/ w trakcie obrad Konferencji – szczegóły techniczne będą ustalane z hotelem po deklaracji firm.
Nadesłane referaty zostaną umieszczone w materiałach konferencyjnych (elektronicznych),
WAŻNE TERMINY i OPŁATY
Nadsyłanie formularzy zgłoszeniowych, dostępnego na stronie Stowarzyszenia https://snt-eis.pl |
30 czerwca 2023 r. |
Wniesienie opłaty |
15 lipca 2023 r. |
Nadsyłanie: referatów, kart informacyjnych i oferty firm na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
31 sierpnia 2023 |
Opłata konferencyjna – 2 500 zł
obejmuje koszty: udziału w obradach, zakwaterowanie z wyżywieniem, uroczystą kolację i materiały konferencyjne (w formie elektronicznej).
Wpłaty należy dokonać do 15 lipca 2023 r. na konto:
Stowarzyszenie Naukowo - Techniczne „Energia i środowisko w mleczarstwie”
10-957 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1
Bank PKO BP SA12 1020 3541 0000 5102 0011 5055
z dopiskiem: „Konferencja 2023, imię i nazwisko uczestnika/ów”.
Dodatkowymi kosztami są objęte:
- - zakwaterowanie w pokoju 1-osobowym (ilość ograniczona, decyduje kolejność nadsyłanych zgłoszeń)
- - kolacja w dniu przyjazdu (18 września 2023 r.)
- - stoisko wystawiennicze lub prezentacja (referat) z ofertą firmy, które będą rozliczane w recepcji hotelu.
Warunki Rezygnacji:
- Organizatorzy nie zwracają wpłaty w przypadku rezygnacji po 31 sierpnia 2023 r.
- Zwrot kosztów uczestnictwa możliwy będzie po przedłożeniu Organizatorowi informacji
o rezygnacji z udziału w konferencji, drogą mailową (Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.).
Dokładny program Konferencji zostanie przedstawiony w II komunikacie